החל מאמצע שנות ה-70 של המאה הקודמת, מדינת ישראל מפעילה מערך של כלי טייס בלתי מאויישים (כטב"מ) כאמצעי סיוע ללוחמים בשטח ולאיסוף מודיעין. מדינת ישראל נמצאת בחזית הטכנולוגיה בתחום הפעילות ופיתוח כלי טייס בלתי מאויישים, בעיקר לצורך לחימה, איסוף מודיעין ופגיעה במטרות שונות בצורה כירורגית וללא סיכון החיילים. בשנים האחרונות נעשה שימוש רב בכטב"מים גם למטרות וליישומים אזרחיים כמו מחקר, מיפוי, חקלאות, אבטחה, משימות שיטור, צילום אירועים, הובלת מטענים, סיוע לנפגעים באזורים מוכי אסון ועוד.
ראוי לציין כי השם כטב"מ אומץ רק במחצית של שנות ה-90, ולפני כן היה מקובל להשתמש במונח מזל"ט, כלומר מטוס זעיר ללא טייס. בתחילת הדרך היצרנים פיתחו מזל"טים קטנים יחסית עם יכולות מוגבלות, ולאחר פיתוח כל טייס בלתי מאויישים המסוגלים לשאת חימוש כבד ומערכות מתוחכמות ומשוכללות לאיסוף מודיעין הוחלט בחיל האוויר לאמץ את הביטוי כטב"מ.
אגב, מערך הכטב"מים של צה"ל הוקם בשנת 2016, והתעשיות הביטחוניות בישראל החלו לפתח כלים חדישים ומתקדמים יותר המסייעים לשמירה על ביטחון המדינה ומהווים כלי עזר חשוב ומרכזי לאיסוף מודיעין ולפעילות כירורגית מדויקת בשדות הלחימה השונים.
כיום, יש מגוון שימושים לכטב"מים, לא רק כאמצעי לזירות הקרב והלחימה השונות, אלא גם בתחום המיפוי והמדידות, ובתחומים אזרחיים נוספים כמו קמעונאות, למשל רחפני שילוח ותובלה כמו השימוש באמזון. לכן, התחום ממשיך להתפתח במהירות ויש ביקוש הולך וגובר לבוגרי מסלול הלימודים להכשרת הנדסאי מכונות כטב"מ.
לכטב"ם יש יתרונות חשובים לעומת השימוש במטוסים כאלו או אחרים. היתרונות העיקריים של כלי הטייס הבלתי מאויישים הינם:
חשוב לציין כי לימודי הנדסאי מכונות בהתמחות כטב"מ נועדו להכשיר אנשי מקצוע ולהעניק להם את כל הידע והכלים הדרושים לתכנון, פיתוח, בניית ותכנות כלי טייס בלתי מאויישים מסוגים שונים. הלימודים משלבים ידע רב תחומי, בין היתר מתחומים כמו הנדסת מכונות, תוכנה, חשמל, אלקטרוניקה ורובוטיקה.
השימוש ברחפנים וכטב"מים מסוגים שונים הולך וגובר ברוב תחומי החיים, לא רק בתחום הביטחוני. כבר היום נעשה שימוש רב בכטב"מים בחלק מהרשתות הקמעונאיות המובילות בעולם, למשל שילוח מטענים בחברת אמזון, אספקת תרופות וציוד מציל חיים לאנשים הנמצאים באזורים מוכי אסון, משימות שיטור ואבטחה (תצפית, בקרת תנועה, סיור, שמירה וכו'), צילום אירועים ופרסומות, מיפוי, צילום ממבט הציפור, איסוף מודיעין אזרחי, מחקר מדעי, ממסר, לוגיסטיקה ותובלה, משימות חילוץ נפגעים ועוד.
בוגרי מסלול הלימודים לדיפלומת הנדסאי מכונות כטב"ם במכללה הטכנולוגית המובילה הנדסאים באריאל זוכים לביקוש רב היות ומדובר בתחום הכשרה שעודנו "צעיר" בארץ ונלמד באופן בלעדי רק באריאל. בוגרי המסלול הייחודי יכולים להשתלב בקלות ובמהירות בתעשיות הביטחוניות המובילות בישראל, בתעשיות עתירות הידע, בחברות מיפוי וטופוגרפיה, בחברות ממשלתיות שונות, במשטרה וכמובן בחברות סטארט-אפ מובילות העוסקות בתחום זה.
הנדסאי מכונות כטב"מ הוא איש מקצוע מיומן ובעל ידע רב תחומי, זהו מקצוע ההולך ומתפתח במהירות בגלל קצב הגידול בהיקפי הפעילות וביצוע המשימות באמצעות כלי טייס בלתי מאויישים, לכן זהו מקצוע המבטיח שפע אפשרויות תעסוקה בהווה ובעתיד.