עולם הרפואה מתפתח ומתקדם בצעדי ענק, וכיום אחד מהתחומים החשובים ביותר הוא פיתוח מכשירים ומוצרים טכנולוגיים המיועדים לטיפול רפואי לשם אבחון מקצועי, טיפולים שונים וניתוחים קלים או מורכבים. כדאי לדעת כי ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המובילות בפיתוח מכשור רפואי, ויש חברות רבות בתעשיית ההייטק העוסקות בפיתוח וייצור מכשירים רפואיים מתקדמים טכנולוגית.
בעולם הרפואה המודרני של היום הצוותים הרפואיים עושים שימוש נרחב במכשור הרפואי החדשני, והמכשירים החדשים מאפשרים להם להציע טיפול ביתי מרחוק, אבחונים מדויקים יותר וטיפולים מתקדמים במרכזי הרפואה, בקליניקות ובמרפאות. כדי להפעיל, לתחזק ולפתח מכשירים רפואיים יש להכשיר כוח אדם מקצועי, לכן יש ביקוש גבוה ללימודי הנדסאי מכשור רפואי, ויש מגוון אפשרויות תעסוקה לבוגרי המסלול.
המכללה הטכנולוגית הנדסאים באריאל מציעה מסלול לימודים ייעודי להכשרת הנדסאי מכשור רפואי, זהו מסלול יום הנמשך שנתיים, כלומר 4 סמסטרים, ובסיום הלימודים יש לעבור סטאז' למשך כ-5 חודשים על כל מכשיר. הלימודים מועברים ע"י סגל מקצועי ומיומן תוך התנסות ושימוש בציוד חדשני ומתקדם טכנולוגית. הסטודנטים משתתפים בין היתר במרכז סימולציות רפואי, ואת ההתמחות המעשית הם עוברים במרכזי הרפואה המובילים בארץ.
מסלול הלימודים בתחום הנדסה רפואית בהתמחות של מכשור רפואי מורכב מקורסי בסיס, יסוד, התמחות ומעבדות. הסטודנטים לומדים מקצועות בסיס כגון: מתמטיקה, פיזיקה, יישומי מחשב ואנגלית טכנית, קורסי יסוד כגון: כימיה, ביו-כימיה, תורת החשמל והאלקטרוניקה, פרמקולוגיה, ביולוגיה של התא, פיזיולוגיה ואנטומיה, אתיקה רפואית ועוד. כמו כן, הסטודנטים עוברים התמחות במכשור רפואי, כולל תפעול של מכשירי לייזר, ועליהם להשתתף במעבדות תרגול ומחקר לצורך התנסות מעשית, העמקת הידע התיאורטי ולהקניית כלים מקצועיים ופיתוח מיומנויות בתפעול ותחזוקת המכשירים המתקדמים.
תוכנית הלימודים היא רב תחומית וכוללת נושאי לימוד מתחומי הרפואה, ההנדסה והטכנולוגיה. מטרת התוכנית היא להכשיר את ההנדסאים כאנשי מקצוע מיומנים המסוגלים לבצע תחזוקה של הציוד, בדיקות וטיפולים באמצעות המכשירים הרפואיים, תפעול ציוד תומך חיים וציוד בחדרי הניתוח ועוד.
בתוך כך, בוגרי הנדסה רפואית בהתמחות מכשור רפואי יכולים להוציא תעודת טכנולוג רפואי, בנוסף לדיפלומה היוקרתית של ההנדסאי. כדי לקבל תעודת טכנולוג רפואי יש לעבור התמחות על מכשיר נוסף, לכן תקופת ההתמחות ארוכה יותר ונמשכת 10 חודשים.
בוגרי מסלול הלימודים להכשרת הנדסאי מכשור רפואי זוכים ליתרון תעסוקתי משמעותי מאחר שיש ביקוש גבוה להנדסאים בעלי ידע וכלים לתפעול ולתחזוקה של מכשירים רפואיים. כמו כן, מדינת ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המובילות בפיתוח מכשירים רפואיים חדשים, לכן מעבר לעבודה במרכזים רפואיים, בקופות חולים ובמרפאות, ניתן להשתלב בתפקידי פיתוח ומחקר בחברות הייטק.
• תפעול ותחזוקה שוטפת של מכשירים רפואיים בבתי חולים, מרפאות, מכוני דימות ועוד.
• ניהול בדיקות וטיפולים באמצעות מכשור רפואי, על פי הנחיית הרופאים.
• תחזוקה טכנית של מכשירים רפואיים.
• הדרכות מקצועיות לצוותי רפואה וסיעוד.
• שיווק ומכירת מכשירים רפואיים.
• שיווק מכשירי דימות רפואי.
• הכנת תוצאות לאבחון הרופא המומחה.
• תפקידי פיתוח בחברות הייטק ובחברות המתמחות בפיתוח ויצור מכשירים רפואיים.
בוגרי מסלול הלימודים לדיפלומת הנדסאי מכשור רפואי זוכים לשפע אפשרויות תעסוקה. השכר הממוצע של הנדסאי מתחיל בתחום מכשור רפואי (ללא ניסיון) נע בטווח שבין 7,500 ₪ – 9,000 ₪, כמו השכר של טכנולוג רפואי.
השכר של הנדסאי מכשור רפואי בעל ותק מעל חמש שנים נע בין 8,500 ₪ – 12,000 ₪. במכונים הפרטיים השכר צפוי להיות גבוה יותר, והנדסאים המשתלבים בהייטק